Foto: Domagoj Dragaš

“Violina nije moj posao, ni način života, violina je za mene jedino mjesto u kojem živim. Jedino kad sviram, živim u stvarnom svijetu. Mojem vlastitom svijetu, naravno. I što sad vi tu možete učiniti? Što se uopće može učiniti? Kad ja to ne mogu prebroditi.” – Stephanie Abrahams

Foto: DANIJEL GALIĆ

Foto: Danijel Galić

Kazališna, filmska i televizijska glumica Ana Vilenica pokrenula je multidisciplinarni projekt Duet za jednog, sa ciljem osvještavanja publike o multiploj sklerozi. Projekt uključuje dramsku predstavu prema tekstu Toma Kempinskog, pod režijom Ive Srnec, produkciju dokumentarnog filma i niz radionica i okruglih stolova na temu multiple skleroze.

Okidač za bavljenje temom multiple skleroze u umjetničkom i kulturnom miljeu za mene je bio motiv depresije kojom se bavi dramski pisac Tom Kempinski kada gradi lik Stephanie Abrahams, svjetski priznate umjetnice – violinistice, koja je oboljela od multiple skleroze. U drami «Duet for One» Kempinski gradi parabolu tijeka bolesti i suočavanja sa istom, te nudi nadu u iscjeljenje, ako ne fizičko ili neurološko, onda duhovno i psihičko. Moći sam sebi i svijetu iskreno reći: «Da, imam problem i ne, ne želim taj problem i ne znam kako se nositi s njim, imam osjećaj da mi je oduzeta kontrola nad životom, oduzet mi je moj život a želim ići naprijed», iziskuje hrabrost. Koje su mogućnosti individue koja se nađe u takvom problemu u društvu u kojem živimo danas? Koje su mogućnosti umjetnika, posebno slobodnog umjetnika, kakav sam i sama?” kaže Ana Vilenica dok pojašnjava zašto se odlučila pokrenuti ovaj projekt.

Multiple skleroza ili bolest s tisuću lica je neurodegenerativno oboljenje i autoimuna bolest koja prvenstveno „napada“ bijelu masu središnjeg živčanog sustava. Pogađa dugačke produžetke stanica neurona, na kojima pojedini dijelovi mijelinske ovojnice upalno reagiraju i propadaju. Nastanak multiple skleroze prate mnogi poremećaji različitog stupnja, od blage ukočenosti i otežanog hodanja, do potpune oduzetosti, sljepoće, itd.

Možda je dovoljno reći da je razlog zašto je ovaj projekt važan izuzetno intimne prirode i da kao veliku vrijednost i utjehu nalazim u katarzičnoj ideji drame da iscjeljenje jest moguće i da tu poruku želim poslati mojoj publici.” dodaje autorica projekta.

Projekt je okupio vrhunske likovne, glazbene i kazališne umjetnike, kao što su glumac Tomislav Krstanović, violinistica Dunja Delač, te likovne umjetnice Maja Marković i Marijana Miloš.

Projekt okuplja i preko 30 volontera koji u raznim aspektima pomažu da se projekt provede. Uz suradnje sa Hrvatskim savezom udruga tjelesnih invalida i Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, Točka na i i Ana Vilenica kroz nekoliko mjeseci su gradili predstavu “Duet za jednog” koja će svoju premijeru doživjeti 20. siječnja u Centru mladih Ribnjak.